Ramazan, Paskalya, Pesah ve ekmeğin kutsallığı

Kutsal günlerin içinde bulunuyoruz.

Müslümanlar için 11 ayın sultanı Ramazan ayı, Hristiyanların Paskalya Bayramını, Yahudilerin Hamursuz (Pesah, Fıkıh) Bayramını da kucaklıyor.Bugün (17 Nisan Pazar) Paskalya Bayramı kutlanıyor.  15-23 Nisan arasında da Hamursuz Bayramı.

Bu kutsal günlerin kutsal sayılan yiyeceklerinin ekmek olduğunun farkında mısınız?

Bizim kültürümüzde Ramazan denilince ilk akla gelen yiyecek “ramazan pidesi”dir. Hatta Gaziantep’te bu “ramazan simidi” olur ki diğer adı “Halep kahkesidir”.  Bu isimden bile aslında kültürleri, dinleri, insanları birbirine yaklaştırmakta ekmeğin gücünü, etkisini görebiliriz.

Paskalya bayramının sembolü de “paskalya çöreği”dir. Peki, ramazan kahkesi ile paskalya çöreği arasındaki benzerliği bilir misiniz? Aynı malzemeler ile yapılır şekli ve süslemesi farklıdır.  İkisinin de en büyük özelliği içerisine konulan mahlebin etrafa yaydığı cezbedici kokusudur.  Sokaklara yayılan bu koku adeta Ramazanın, Paskalyanın geldiğinin müjdecisidir.

Yahudilerin bayramı ise, Yahudilerin Mısır’da Firavun’dan kaçarken yanlarında götürecekleri ekmeklerin hamurunu mayalanmaya bile fırsat bulamadan ülkeyi terk etmek zorunda kaldıkları için Hamursuz olarak adlandırılıyor. Bu hatırayı anmak adına Yahudiler, Hamursuz bayramı boyunca “Matza” adındaki mayasız ekmeği yiyor.

Son yıllarda bazı doktorlar tarafından ekmek (un) için “tu kaka” denilse de (ki doğru şekilde tüketildiğinde ekmeğin size vereceği tek şey şifadır) ekmek, ilk buğday tanesinin toprağa düştüğü günden bu yana yaşamı şekillendiren bir ürün olmuştur.

O yüzden kutsalımızdır ekmek. O yüzden ekmek parası kazanabilmektir bütün çabamız. O yüzden ekmek kavgası içindeyizdir. O yüzden paylaşırız ekmeğimizi. O yüzden , Mızrak ile ülke alır, buğday ile yurt edersin oğul” demiştir Tabduk Emre.

Tüm bu kutsal günlerde “hamura” verilen önem, özen, kutsal değer tüm insanların aynı hamurdan yapıldığının bir göstergesi değil midir? İnsanın kardeşliğinin,  tek bir kaynaktan (yaradandan) geldiğinin göstergesi değil midir?

Belki de bugün “Halep kahkemizin” şeklini “paskalya çöreği” gibi verip, yarın da soframıza bir “matza” koyarak hepimizin “bir” olduğunu anlamaya çalışırız.

Paskalyamız, Pesahımız, Ramazanımız kutlu olsun, insanlığa barış getirsin.

You May Also Like

GASTROANTEP VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Bugün 16.30’dan sonra ne değişecek?

Ekmek Savaşı

ARDA GÜLER İSE TÜRK FUTBOLU DA GÜLER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir