Çingene Kızı

Gizemli, güzel ama hep bir yanı eksik, hep bir yanı kayıp…

Belki o nedenle gözlerindeki hüzün…

Halâ acaba bu İskender olabilir mi diye düşünülen, Zeugma Antik Kentinde bulunan en özel mozaiklerden biri, Gaziantep’in simgesi haline gelen Çingene Kızı…

Kentin tanıtımında ve turizminde oldukça marifetli bir kız.

Çingene Kızı Mozaiği yapımında kullanılan teknik Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa tablosunda kullandığı tekniktir. Siz hangi taraftan bakarsanız bakın gözleri ile sizi takip eder. Yüzündeki sevinç ve hüznü aynı anda yansıtır.

Başaran Ulusoy 2011 yılında Müze Dergisinde yayımlanan yazısında şunları söylemiş:

“Paris’te Louvre Müzesi’ni ziyaret edenler bilir. Günün her saatinde her salonu turistlerle dolup taşar. Ama hiçbiri Mona Lisa tablosu kadar kalabalık toplayamaz. Mona Lisa’nın karşısında, her ülkeden ziyaretçiyle kuyruklar oluşur. Zeugma’daki ‘Çingene Kızı’ Mona Lisa’yı hatırlatıyor. İzleyeni Mona Lisa kadar etkiliyor. Peki, Çingene Kızı onun kadar şanslı olur mu? Günün birinde onun karşısında da kuyruklar uzanır mı? Eğer tanıtıp duyurmayı başarırsak ‘Evet’!”

Müze 9 Eylül 2011 tarihinde açıldı. Müzenin 2012 yılındaki ziyaretçi sayısı 169 bin 38. 2018 yılının ilk 9 ayında ise toplam 189 bin 951 kişi ağırlamış. Henüz arzu ettiğimiz noktada değiliz.

Basından duymuşsunuzdur çok yakında eksik yanı tamamlanıyor Çingene Kızımızın. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleri ile kayıp parçalar, ABD’nin Ohio eyaletindeki Bowling Green Eyalet Üniversitesinde sergilenirken bulunmuştu. Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıkları nezdinde girişimler ve yapılan görüşmeler sonucunda imzalanan protokol ile ABD’deki parçaların Türkiye’ye getirilmesi için anlaşma sağlanmıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise kayıp parçaların 26 Kasım tarihinde ABD’nin Chicago şehrinden THY uçağıyla Türkiye’ye getirileceğini açıkladı.

Bu tamamlanış gözlerindeki hüznü giderir mi bilmem ama bu ziyaretçi sayısını artıracağını düşünüyorum.

Bunu başarmanın yolu da yeni nesil PR yöntemlerini kullanmaktır.

You May Also Like

Ramazan, Paskalya, Pesah ve ekmeğin kutsallığı

Ekmek Savaşı

ARDA GÜLER İSE TÜRK FUTBOLU DA GÜLER

Kış yaman geçmezse, yaz yavan geçermiş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir